San Francisco

Glasblåsning

Kategori: Allmänt

Idag har vi fotvandrat i en helt fantasisk stad. Från pier 1 till pier 39.
 
Morgonen började med att vi testade hotellets eminenta frukost. Där fanns det mesta av livets goda och i tillräckliga mängder, oavsett om man ville ha "skramlade" ägg, cerials eller pannekagor med frukt. 
 
Efter väl förrättad frukost begav vi oss fotledes ut att bese SF, med start i Chinatown, som ligger bara ett drygt kvarter från hotellet. Våra vänner kineser var inte riktigt vakna denna tidiga timme så ett återbesök måste ske. Vi såg mest massa masande kineser och stängda butiker. Dock kunde vi konstatera att utbudet av lejon i naturlig storlik var onaturligt stor. Vi valde att svänga höger.
 
Med precis lagom raska steg, i den begynnande morgonvärmen, styrde vi istället kosan mot hamnen för att reka lite inför morgondagen. Då ska vi bege oss till Alcatraz - förhoppningsvis med ingående returresa - redan kvart i nio på morgonen. Eftersom vi gärna önskar att resan ska fortsätta att löpa smidigt så vill vi ju vara väl förberedda....
 
Efter väl förrättat värv fortsatte vi längs med kajkanten och spanade ut över bukten där vi bjöds en vy av Alcatraz, kappsegling och sjölejon, eller som de säger här "see lion". Det är inte riktiga lejon som de kastat i vattnet utan mer en typ av förvuxen säl. Det intressanta är att de sedan 1989 samlas i klasar just vid pier 39, innan dess var de på Seal rock. Många tror att det var jordbävningen Loma Prieta år 1989 som orsakade förflyttningen men sanningen är att de redan innan hade påbörjat sin förflyttning. Men vår teori är att de kände det på sig att något var på gång och bestämde sig att nu är det dags, jordens undergång är nära.
 
Fishermans wharf var nästa plats som förärades vårt besök. Mycket tingel och lite tangel! Efter lite kringvandrande hade klockan blivit ngt mellan 11 och 12, så vi tyckte det kunde vara dags för en svalkande öl. Gärna med ngt lättare tilltugg. Passande nog fanns det att få på väldigt nära håll. Vi valde ett ställe som hade temat "Forrest Gump", med Bubba, Lt Dan, räkor och hela konkarongen. Vi fick ett alldeles utmärkt fönsterbord med utsikt över GG-bron, Alcatraz, hela "bayen" och en massa segelbåtar. Mycket trevligt och gott - både ölen och de kompletterande räkorna i massor!
 
Vår mycket trevliga tjej, som hade serverat oss våra skaldjur, slog sig ner vid vårt bord och bjöd oss på en liten quiz på restaurangens tema. Hon frågade:
Vad hette Forrests flickvän?
Vilket märke hade Forrests skor när han var ute och sprang?
Vad hetter Forrests två kompisar?
Vilken stat var han född i?
Till vår och serveringsflickans glädje kunde vi svara rätt på alla frågor och vann första pris som var vår härliga paneramautsikt över havet. Svår att packa ner när vi åker hem men det ska nog lösas om man pressar lite.
 
Nöjda, glada och lite stolta över våra Gump-kunskaper tyckte vi att vi fått alldeles tillräckligt med öl, räkor & utsikt och beställde in notan. Den kom, vi betalade och satt och väntade på att få överlämna underskrivet kvitto. Eftersom det dröjde lite fick vi lite tid över att reflektera. Vi valde då att reflektera över nivån på.........nej, inte vattenståndet i bukten utanför, utan på notan. När vi idkade lite huvudräkning kom vi fram till att det omöjligt kunde kosta så mkt. -  även om det hade varit väldigt gott. Och si - vi hade, fullständigt ovetandes  - druckit 2 öl var som innefattade ölglaset. Eller, som vi initialt valde att kalla det: Glasblåsning!! Nästa gång kommer vi att läsa lite noggrannare innan vi beställer. Det börjar bli fullt av glas i resväskorna.........
 
Sen begav vi oss mot stationen för Cable car för att få lite hjälp över berget. Nu tror ni säkert att en Cable car är en bil som bogseras men det är det inte. Det är en typ av spårvagn som dras av en kabel upp för berget och med hjälp av tyngdkraft kastar sig utför. Det är mycket uppför och nerför i Frisco. Man kan välja att sitta tryggt på bänkar bakom glas och vägg eller som vi hänga i en stropp halvvägs utanför. När man får möte av annan vagn måste man dra in sin lilla rumpa annars... Vår spårvagn stannade ca femtio meter från vårt "hem" och väl är tog vi en timmes vila innan det åter var dags för gratis vin på hotellets bar.
 
Just nu i denna stund börjar kvällens kvalitetsfilmförevisning för verkliga cineaster: Citizen Kane - av och med Orson Welles. (Ja, det sistnämnda visste ju ni, men ändå.....) När vi ser oss omkring i den tillfälliga biosalongen (normalt vårt frukostrum/kvällsbar) finner vi att vi inte platsar bland dessa intellektuella giganter och drar oss därför tillbaka och hotar med att komma tillbaka imorgon - då vi för övrigt tänker ha det precis som idag: Bättre än vi förtjänar!
 

Kommentarer

  • Claes säger:

    På svenskt vis var jag tvungen att kolla ert väder. I dag tycks det bli hett om öronen för er, men då är det ju ett utmärkt val att åka till en ö. Lycka till. Tror inte att ni behöver vara oroliga att inte komma därifrån. För inte har väl ni hittat på några hyss som förtjänar hotellbyte?
    I morgon reser vi till Istanbul. Jag läser er blogg i telefonen så det blir säkert någon mer kommentar.

    2013-05-20 | 09:13:22
  • Helén säger:

    Hade ingen aaaning om så goda Gump kunskaper hos er!!! Ni kunde ju fått ölglasen i pris tycker jag!
    Tur att ni har stora resväskor!

    2013-05-20 | 18:33:20

Kommentera inlägget här: